راز ماندگاری یک نهضت ................... عباس بهادری
قافله تغییر راه میدهد و به جانب کوفه می رود اما آهنگ حرکت کاروان گویی در گوش
ندا می دهد خداوند می خواهد تو را کشته ببیند و سر انجام کاروان به مقصد نهایی نزدیک می شود
آنجا که باید حادثه بزرگی رقم بخورد و برای همیشه بر تارک تاریخ حک شود و ماندگار ماند . اما پرسش اینست آیا فقط شهادت امام و انصارش راز ماندگاری است یا عوامل دیگری نیز نقش دارند و براستی راز ماندگاری عاشورا کدامند ؟
بی گمان اگر تاریخ نهضت عاشورا را مطالعه نمایی و عوامل بوجود آورنده آن را بررسی نماییم به نکاتی چند باید توجه کنیم که عبارتند از : اولین نکته آنست که امام در رابطه با حرکت و خروج خود از مکه به برادرشان محمد بن حنفیه می فرماید : ( ارید آمر بالمعروف وانهی عن المنکر واسیر بسیره جدی و ابی ) من خارج نشدم مگر برای امر به معروف و نهی از منکر و اصلاح دین جدم رسول خدا و پدرم .
شاید در اسلام کمتر فریضه ای داشته باشیم که همانند امر به معروف و نهی از منکر مهم و واجب و حیاتی باشد و برای همین امام از دلایل حرکت خود ابتدا احیای این فریضه مهم و سپس اصلاح دین را ذکر می نمایند و این بواسطه انحرافاتی بوده است که خاندان اموی و شخص معاویه بدعت گذار آن بوده است که اگر ادامه می یافت نشانه ای از اسلام ناب محمدی یافت نمی شد و امام راهی جز اصلاح نداشت مگر با شهادت .
اما نکته دوم ظلم ستیزی و حق طلبی است و امام چه زیبا می فرمایند هیهات من الذله و تاثیر این سخن در تاریخ آنچنان بوده است که علامه مطهری در کتاب نهضت های صد سال اخیر می فرمایند از واقعه ی بعد از عاشورا هیچ نهضتی روی نداده مگر این که از نهضت عاشورا درس گرفته باشد .
نکته سوم آنکه عاشورا یعنی تجلیگاه فضایل اخلاقی اسلامی در همه اعصار : بی گمان تبلور واقعی واژه های ایثار ، شهادت ، صبر ، وفا ، اخلاص ، شجاعت ، آزادگی ، عبادت و بندگی ... است .
نکته پایانی آثار و نتایج نهضت عاشورا است که باید گفت : عاشورا یعنی کوبیدن کاخ ستمگر ، شکست روحی دشمن ، شکست باطل در برابر حق ، دفن رژیم بنی امیه ، بر افکندن بیرق یزید ، کندن گور یزیدیان و دفن آن ها ... و به پاس این همه دست آورد های سترگ است که امام راحل می فرمایند محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است و مقام معظم رهبری در سال 81 شمسی که مزین به نام عزت و افتخار حسینی شده بود در قسمتی از پیام سال تحویل خویش فرمودند : ( حسین بن علی (ع) مظهر عزت بود و او بود که فرمود هیهات من الذله این ملت هم در عرصه های مختلف نشان دهند که گرد ذلت بر دامنشان نخواهد نشست و در عزت مندی و عزت مداری پیرو آقا و سالار خود حسین بن علی (ع) خواهندبود ).
و ما می گوییم ای مولای ما حسین ای محبوب قلوب مومنان عنایتی فرما و محبت خویش را بیش از پیش در
دل و جان ما حک نما تا با عشق تو زندگی کنیم و با عشق تو از دنیا برویم .